فهرست مطالب

fuzzy systems - Volume:19 Issue: 2, Mar-Apr 2022

Iranian journal of fuzzy systems
Volume:19 Issue: 2, Mar-Apr 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحات 1-15

    این مقاله مشکل امکان سنجی تامین مالی پروژه های نوآورانه را در شرایط عدم قطعیت به دلیل نیاز به ترکیب ویژگیهای کمی و کیفی مطرح و حل میکند. پیشنهاد میشود طیف وسیعی از ابزارها برای ارزیابی ریسک سرمایهگذاری بر اساس روش های منطق فازی ریاضی ساخته شود که امکان استفاده و انباشت دانش متخصصان را فراهم میسازد. یک مدل زبان شناختی منطقی که امکان برقراری رابطه بین پارامترهای ورودی و خروجی را در هنگام ارزیابی سطح جذابیت پروژه ها فراهم میسازد، بر اساس قوانین تولید تدوین شده توسط متخصصان، ایجاد شده است. این مدل با کمک سیستم متلب (MATLAB) پیاده سازی میشود و در شرایط عدم قطعیت، امکان تصمیم گیری علمی و کمی در هنگام تامین مالی پروژه های سرمایهگذاری را فراهم میسازد.

  • صفحات 17-30

    تمامیت استاندارد، تمامیت روی بازه واحد حقیقی [1 ،0] یکی از زمینه های تحقیقاتی مهم در منطق فازی ریاضی است. اخیرا تمامیت استاندارد برای منطق های نیمه خطی با اصول موضوعه گره دار با معرفی و حذف قانون چگالی به صورت نظری اثبات شده است. این مقاله تمامیت مدل – نظری را برای چنین منطق هایی معرفی می کند. برای این منظور، ابتدا نشان داده شده که اصول موضوعه گره دار را میتوان به دو دسته چپ و راست تقسیم کرد و سپس ثابت میشود ک ه سیستم منطقی مبتنی بر میانرم (mianorm)با اصول موضوعه گره دار چپ و راست استاندارد تمام هستند. این تمامیت با نشاندن جبرهای مرتب شده خطی در جبرهایی مرتب شده متراکم و سپس نشاندن این جبرها در [1 ،0] فراهم میشود. به طور دقیقتر، ابتدا سیستمهای مبتنی بر میانرم با اصول موضوعه گره دار چپ و راست و ساختارهای جبری آنها مورد بحث قرار میگیرند. پس از آن، چند نمونه از میانرم هایی که ویژگیهای گره دار چپ و راست را برآورده میکنند معرفی میشوند، تمامیت استاندارد برای آن منطقها به صورت نظریه مدل با استفاده از ساختار فوق ایجاد میشود. در نهایت، این بررسی به سیستمهای نقطه ثابت فراگیر متناظر آنها گسترش مییابد.

  • صفحات 31-48

    تمام توابعی را که میتوان به عنوان یک مجموع Z -ترتیبی از نیم گروه های مربوط به t-هم نرم ها، تک نرم های قابل نمایش و نیمگروه های خودتوان بدست آورد، مشخص میکنیم. نشان میدهیم که این کلاس از توابع، بزرگتر از کلاس n -تک نرم های با توابع زمینه پیوسته است. برعکس، نشان می- دهیم که n -تک نرم های با توابع زمینه پیوسته از طریق مجموع Z -ترتیبی میتواند به هر تابع دوتایی جابه جایی شرکتپذیر و غیرنزولی روی بازه واحد، که دارای مولفه های ارشمیدسی پیوسته و روی قطر پیوسته است، گسترش یابد.

  • صفحات 49-61

    رتبه بندی اعداد فازی تعمیم یافته در بسیاری از مدلهای کاربردی و به ویژه روش های تصمیم- گیری نقش مهمی دارد. در فرآیند رتبه بندی دو عدد فازی تعمیم یافته، طبیعی است که مجموعه مقادیر را در تکیه گاه از دو عدد فازی تعمیم یافته مقایسه کنیم. بر این اساس، مقایسه یک عدد واقعی و یک عدد فازی تعمیم یافته و همچنین دو عدد فازی تعمیم یافته باید در نظر گرفته شود. از طرف دیگر، مشاهده میشود که یک فرآیند قطعی مقایسه یک عدد واقعی و یک عدد فازی تعمیم یافته، و همچنین دو عدد فازی تعمیم یافته ، امکانپذیر نیست. بنابراین در این مطالعه روشی برای مقایسه یک عدد واقعی و یک عدد فازی تعمیم یافته با درجه ای از دقت (بین یک صفر تا یک) تعریف شده و سپس روش برای مقایسه دو عدد فازی تعمیم یافته تعمیم داده شده است. به طور کلی، اندیسی برای رتبه بندی یک عدد حقیقی و عدد فازی تعمیم یافته ساخته میشود. سرانجام، این شاخص برای رتبه بندی دو عدد فازی تعمیم یافته براساس مفهوم دقت مقایسه گسترش مییابد. مزیت روش ما این است که میتواند دو عدد فازی تعمیمیافته را با دقت مقایسه، مقایسه کند. همچنین، تعریفی برای مقایسه نهایی ارایه میشود. سرانجام، روش پیشنهادی با چند مثال عددی نشان داده شده است.

  • صفحات 63-81

    مدل های سری زمانی حداقل مربعات فازی متداول می توانند عملکرد نامطلوبی داشته باشند هنگامیکه مجموعه داده های فازی موجود شامل داده های نامرتبط و پرت باشد. این مقاله با معرفی یک استراتژی برای تشخیص نقاط پرت، روشی را برای کاهش تاثیر داده های پرت بر پیشبینی مدل سری زمانی معرفی میکند. برای این منظور، بر اساس تابع زیان وزنی، روش اصلاح شده ای برای برآورد ضرایب دقیق مدل سری زمانی در حضور داده های پرت پیشنهاد کردیم. سپس پارامترهای مدل سری زمانی فازی با استفاده از یک الگوریتم تکراری برآورد شدند. به منظور شناسایی نقاط پرت بالقوه در داده های فازی، از نمودار کنترل کیفیت بر اساس معیار مرکز ثقل داده های فازی استفاده شده است. روش فازی سازی نیز برای بررسی عملکرد روش پیشنهادی از طریق برخی نمودارهای پراکندگی معمول به کار گرفته شد. همچنین، روش های موجود سری زمانی فازی با استفاده از چند معیار ارزیابی برازندگی مدل سری زمانی با نتایج مدل اصالحی مورد مقایسه قرار گرفته اند. اثربخشی روش پیشنهادی از طریق دو مثال عددی شامل یک مثال شبیه سازی و یک مثال عملی بررسی شد. نتایج به وضوح نشان داده اند که مدل پیشنهادی در مواردی که نقاط پرت بالقوه در میان داده های فازی وجود دارد، به خوبی عمل میکند.

  • صفحات 83-97

    هدف این مقاله باز تعریف مفهوم مجموعه های نرم فازی کروی به عنوان یک مفهوم کلی تر است تا آن ها را برای حل مسئله تصمیم گیری جندمعیاره کاربردیتر کند. ابتدا اعمال مجموعه تحت محیط مجموعه های نرم فازی کروی جدید را تعریف کرده و برخی از ویژگیهای اساسی آنها را بدست می آوریم. سپس عملگر تجمیع نرم فازی کروی را میسازیم که امکان ایجاد یک روش کارآمدتر و مفیدتر برای حل مسایل تصمیم گیری چندمعیاره را فراهم میکند. ما یک الگوریتم برای فرآیند تصمیم گیری ایجاد میکنیم که مفیدتر، ساده تر و راحتتر از روش های موجود است. پس از ایجاد روش برای حل مسئله تصمیم گیری یک مثال عددی براساس اصطلاحات زبانی ارایه میدهیم تا اعتبار تکنیک پیشنهادی را نشان دهیم. در نهایت، نتایج پایایی این روش را به کمک مطالعات تطبیقی با اعمال آن در مجموعه داده های بالدرنگ و با استفاده از روش های موجود تحلیل میکنیم.

  • صفحات 99-103

    در چارچوب بازیهای کاربردی قابل انتقال فازی، وو (Wu) با ارایه برخی شرایط مناسب، همزمانی میان هسته مناسب و هسته غالب را استخراج کرد. با گسترش نتایج پیشنهاد شده توسط وو (Wu) روابط جایگزینی را ارایه میدهیم تا نشان دهیم که هسته مناسب با هسته غالب تحت برخی شرایط لازم و کافی منطبق است.

  • صفحات 105-117

    برخلاف سایر مدل های ریاضی، نظریه مجموعه های نرم سهم ابزار پارامترسازی را فراهم می سازد. با این حال، در این نظریه از آنجایی که درجه عضویت به صورت 0 و 1 برای(1 و0) بیان می شود، نمیتوانیم تعیین کنیم که آیا هیچ شیی به یک پارامتر مربوط میشود یا خیر. محققان سعی کرده اند با اطمینان از بیان این ارزشها توسط تصمیمگیرنده بر این وضعیت غلبه کنند. با این حال، نمیتوانیم از صحت داده های ارای ه شده توسط تصمیم گیرنده به ما، اطلاع داشته باشیم. بنا براین، در این تحقیق مفاهیم تابع عضویت رابطه ای، تابع عضویت رابطه ای معکوس و تابع غیرعضویت رابطه ای معکوس را معرفی کرده و ویژگیهای مرتبط با این مفاهیم را بررسی کردیم. سپس دو رویکرد جدید را پیشنهاد می کنیم تا عدم قطعیت به روش ایده آل بیان شود و بتوان از آن در تصمیمگیری استفاده کرد. در نهایت، رویکردهای ارایه شده و برخی از رویکردهای مهم در ادبیات، مقایسه و تحلیل شده اند.

  • صفحات 119-131

    این مقاله با استفاده از یک ماتریس منظم A و میانگین سزارو  Cesaro) Dpg) معوق، ایده A-همگرایی آماری معوق از مرتبه β دنباله فازی را معرفی میکند. همچنین، برخی روابط بین ایده پیشنهادی و A-جمع پذیری معوق قوی دنباله اعداد فازی را برقرار میکنیم. به عنوان یک کاربرد، این همگرایی آماری جدید را برای اثبات قضیه تقریب نوع کوروکین (Korovkin) فازی به کار میبریم. برای توجیه نتایج به دست آمده از این تحقیق، چند مثال توضیحی ارایه شده است.

  • صفحات 133-149

    برای یک کمیت انتگرال و جابه جایی نشان میدهیم که رسته اخیرا معرفی شده از فضاهای همگرایی یکنواخت یک توپولوژ ی دارای فضاهای تابع طبیعی است، که آنرا بطور دکارتی بسته می- سازد. علاوه براین، به عنوان دو مثال مهم برای فضاهای همگرایی T – یکنواخت، فضاهای یکنواخت احتمالی و فضاهای متریک با مقدار کمی را مطالعه میکنیم. فضاهای T -همگرایی زمینه نیز توضیح و نشان داده شده است که در مورد یک فضای یکنواخت احتمالی، این T – همگرایی، همگرایی یک توپولوژی فازی با فیلترهای همسایگی مخروطی است. در نهایت نشان داده شده است که رسته فضاهای همگرایی T – یکنواخت را میتوان در رسته فضاهای همگرایی یکنواخت شبکه – مقدار طبقه بندی شده به عنوان یک زیر رسته بارتابی نشانید.

  • صفحات 151-168

    هدف این مقاله ایجاد معیارهای بهینگی از نوع کاروش-کوهن-تاکر برای مسایل بهینه سازی کسری خطی با پارامترهای فازی است. برای تکامل معیارهای مورد نظر، ابتدا مسئله بهینه سازی کسری به مسئله بهینه سازی غیرکسری تبدیل میشود. سپس دیفرانسیل پذیری هوکوها را برای دیفرانسیل توابع با پارامترهای فازی و متریک هاسدرف برای توضیح فاصله بین اعداد فازی فراخوانی شده است. سپس معیارهای بهینگی برای مسایل بهینه سازی غیرکسری با معرفی ضرایب الگرانژ و نظریه انتگرال گیری ریمان استخراج میشوند. به منظور اعتبارسنجی تیوری توسعه یافته، دو مسئله بهینه سازی عددی نیز بررسی میشوند.

  • صفحات 169-186

    با توجه به اینکه کمیت ها زاده روش معمول برای اصلاح گزاره های فازی را تشکیل میدهند، خانواده شناخته شده از استلزام های مبتنی بر T -توان پیشنهاد شد. در این مقاله، چهار قانون اساسی توزیعی مربوط به استلزام های فازی مبتنی بر T -توان و عملیات منطق فازی(t -نرمها و t -هم نرم ها) عمیقا مورد مطالعه قرار گرفته است. این مطالعه نشان میدهد که دو مورد از چهار قانون توزیعی استلزام- های مبتنی بر T – توان دارای یک جواب منحصر بفرد هستند، در حالی که دو مورد دیگر دارای چندین جواب میباشند.

  • صفحات 187-203

    مدلسازی فازی یک راه حل شناخته شده برای مدلسازی ساده و پیشبینی رفتار سیستمهای غیرخطی است. سیستمهای فازی TSK شاخه ای مهم در مدل سازی فازی هستند و برای مدلسازی سیستمهای دینامیکی غیرخطی پیچیده بسیار زیاد استفاده میشوند. اخیرا سیستمهای فازی مرتبه بالا در زمینه مدل سازی فازی توسعه یافتهاند که هدف آن ها کاهش تعداد قواعد مدل فازی در مقایسه با سیستمهای مرتبه صفر و یک است ، بدون اینکه خطای مدلسازی افزایش یابد. استفاده از TSK مرتبه بالا جهت مدلسازی سیستمهای فازی دینامیکی، انگیزه یافتن مدلی بهتر برای سیستمهای دینامیکی غیرخطی را ایجاد میکند. طراحی سیستم کنترل حلقه بسته یکی از کاربردهای مهم مدل های TSK دینامیکی است که تجزیه و تحلیل پایداری به عنوان اولین گام در آن میباشد.از آنجاییکه که بررسی پایداری بخش اصلی هر فرآیند طراحی کنترل کننده است، در این مقاله، معیاری بر اساس روش دوم لیاپانوف برای پایداری سیستم فازی TSK دینامیکی مرتبه بالا ارایه شده است. اگرچه فرآیند طراحی کنترل کننده به طور کامل در این مقاله مورد بحث قرار نگرفته است، با این حال چند مثال برای اثبات معیار پایداری پیشنهادی ارایه شده است.

|
  • E. Streltsova, A. Borodin *, I. Yakovenko Pages 1-15

    This article poses and solves the problem of evaluating the feasibility of innovative project's financing in the face of uncertainty due to the need to combine both quantitative and qualitative characteristics. It is suggested to build a range of tools for assessing the investment risks on the basis of the mathematical fuzzy logic methods, which allow the use and accumulation of specialists' knowledge. A logical-linguistic model allowing the establishment of relationship between input and output parameters when assessing the attractiveness level of projects has been developed on the basis of production rules compiled by experts. The model is implemented with the help of MATLAB system and allows, in conditions of uncertainty, making scientifically and quantitatively sound decisions when financing investment projects.

    Keywords: Investment risk, logical-linguistic model, Fuzzy logic
  • E. Yang * Pages 17-30

    Standard completeness, completeness on the real unit interval $[0,1]$, is one of important research areas in mathematical fuzzy logic. Recently, standard completeness for semilinear logics with knotted axioms has been investigated emph{proof-theoretically} by introducing and eliminating density rule. This paper introduces emph{model-theoretic} completeness for such logics. To this end, it is first shown that knotted axioms can be divided into left and right ones and then proved that mianorm-based logic systems with left and right knotted axioms are standard complete. This completeness is provided by embedding linearly ordered algebras into densely ordered ones and these algebras again into $[0,1]$. More exactly, mianorm-based systems with left and right knotted axioms and their algebraic structures are first discussed. After some examples of mianorms satisfying left and right knotted properties are introduced, standard completeness for those logics is established model-theoretically using the above construction. Finally, this investigation is extended to their corresponding involutive fixpointed systems.

    Keywords: Knotted axioms, mianorm, semilinear logic, Fuzzy logic, substructural logic
  • A. Mesiarová-Zemánková * Pages 31-48

    We characterize all functions that can be obtained as a $z$-ordinal sum of semigroups related to continuous t-norms, t-conorms, representable uninorms and idempotent semigroups. We show that this class of functions is bigger than the class of $n$-uninorms with continuous underlying functions. Vice versa, we show that the characterization of $n$-uninorms with continuous underlying functions via $z$-ordinal sum can be extendedto any  commutative, associative and non-decreasing binary function on the unit interval, which has continuous Archimedean components and is continuous on the diagonal.

    Keywords: n-uninorm, Ordinal sum, z-ordinal sum, representable uninorm, t-norm, t-conorm, nullnorm
  • M. Adabitabar Firozja *, F. Rezai Balf, B. Agheli, R. Chutia Pages 49-61

    Ranking generalized fuzzy numbers plays an important role in many applied models and, in particular, decision-making procedures. In ranking process of two generalized fuzzy numbers, it is natural to compare the sets of values in support of two generalised fuzzy numbers. Accordingly, the comparison of a real number and a generalised fuzzy number as well as two generalised fuzzy numbers have to be considered. On the other hand, it is seen that a definitive process of comparison of a real number and a generalised fuzzy number, as well as two generalised fuzzy numbers, is not possible. So in this study, a method for comparing a real number and a generalised fuzzy number with a degree of accuracy (between a zero and one) is defined and then the method is generalized to compare two generalised fuzzy numbers. In general, an index to rank a real number and generalised fuzzy number is constructed. Eventually, this index is extended to rank two generalised fuzzy numbers based on the concept of accuracy of comparison. The advantage of our method is that it can compare two generalised fuzzy numbers with an accuracy of comparison. Also, a definition is introduced to make a definitive comparison. Finally, the proposed method is illustrated by some numerical examples.

    Keywords: Fuzzy set, generalized, Ranking fuzzy numbers
  • G. Hesamian *, M. G. Akbar Pages 63-81

    The conventional fuzzy least-squares time series models show undesirable performance when the fuzzy data set involves the outliers. By introducing a strategy to detect the outliers, this paper introduced a method for reducing the influence of outliers on the future predictions. For this purpose, according to the weighted square distance error, an estimation procedure was suggested for determining the exact coefficients in the presence of outliers. The parameters of the fuzzy time series model were then estimated using an iterative algorithm. In order to identify the potential outliers of the fuzzy data, a  quality control chart was employed based on the center of gravity criterion of fuzzy data. The defuzzification method was also employed to examine the performance of the proposed method via some  scatter plots. Several common goodness-of-fit criteria used in traditional time series models were also extended to compare the performance of the proposed fuzzy time series method to an existing method. The effectiveness of the proposed method was illustrated through two numerical examples including a simulation study. The results clearly indicated that the proposed model performs well in terms of the both scatter plot criteria and goodness-of-fit evaluations in cases where the potential outliers exist among the fuzzy data.

    Keywords: Fuzzy semi-parametric time series, weight, kernel method, optimal bandwidth, Outliers, Control chart, goodness-of-fit measure
  • E. G¨Uner *, H. Ayg¨Un Pages 83-97

    The aim of this paper is to redefine the notion of spherical fuzzy soft sets as a more general concept to make them more functional for solving multi-criteria decision-making problems.We first define the set operations under the new spherical fuzzy soft set environment and obtain some fundamental properties of them.Then, we construct the spherical fuzzy soft aggregation operator which allows establishing a more efficient and useful method to solve the multi-criteria decision-making problems. We establish an algorithm for the decision-making process which is more useful, simple, and easier than the existing methods.After constructing the method for solving the decision-making problem, we give a numerical example based on linguistic terms to show that the validity of the proposed technique.Finally, we analyze the reliability of the results of this method with the help of the comparative studies by applying this to a real-time data set and using the existing methods.

    Keywords: Spherical Fuzzy Sets, spherical fuzzy soft sets, Aggregation operator, multi-criteria decision-making problem
  • Y. H. Liao, L. Y. Chung * Pages 99-103

    In the framework of fuzzy transferable-utility games, Wu cite{wu1} derived the coincidences among of the proper core and the dominance core by providing some suitable conditions. By extending the results proposed by Wu cite{wu1}, we provide alternative relations to show that the proper core coincides with the dominance core under some necessary and sufficient conditions.

    Keywords: The proper core, the dominance core, coincidence
  • O. Dalkılı¸C * Pages 105-117

    Unlike other mathematical models, soft set theory provides a parameterization tool contribution. However, in this theory, since membership degrees are expressed as $0$ and $1$, for $(0, 1)$, we cannot determine whether any object belongs to a parameter or not. Researchers have tried to overcome this situation by ensuring that the decision maker expresses these values. However, we cannot know the accuracy of the data provided to us by the decision maker. Therefore, in this study, we introduced the concepts of relational membership function, relational non-membership function, inverse relational membership function and inverse relational non-membership function and examined the related properties of these concepts. Then, we propose two new approaches so that uncertainty can be expressed in an ideal way and can be used in decision-making. Finally, the approaches given and some of the important approaches in the literature are compared and analyzed.

    Keywords: Soft set, inverse soft set, Algorithm, Decision making
  • L. Nayak, M. Mursaleen, P. Baliarsingh * Pages 119-131

    This paper introduces the idea of deferred-statistical A-convergence of order β of the sequence of  fuzzy numbers by using  a regular matrix Aand deferred Ces`{a}ro mean $D_{p,q}$. Also,  we establish some relations between the proposed idea and the strong  deferred A-summability of  sequences of fuzzy  numbers. As an application, we apply this newly  statistical convergence for proving fuzzy Korovkin-type approximation theorem. Some illustrative examples are provided to justify the results obtained from this investigation.

    Keywords: Fuzzy sequence, Statistical convergence, regular matrix, fuzzy-deferred Ces`{a}ro mean, Fuzzy number, deferred-statistical convergence, fuzzy type Korovkin-theorem
  • G. J¨Ager *, Y. Yue Pages 133-149

    We show, for a commutative and integral quantale, that the recently introduced  category of $top$-uniform convergence spaces is a topological category which possesses natural function spaces, making it Cartesian closed. Furthermore, as two important examples for $top$-uniform convergence spaces, we study probabilistic uniform spaces and quantale-valued metric spaces. The underlying $top$-convergence spaces are also described and it is shown that in the case of a probabilistic uniform space this $top$-convergence is the convergence of a fuzzy topology with conical neighbourhood filters. Finally it is shown that the category of $top$-uniform convergence spaces can be embedded into the category of stratified lattice-valued uniform convergence spaces as a reflective subcategory.

    Keywords: topology, top-filter, uniform convergence space, lattice-valued uniform convergence space, probabilistic uniform space, quantale-valued metric space
  • D. Agarwal, P. Singh * Pages 151-168

    This paper aims to establish the Karush-Kuhn-Tucker type optimality criteria for linear fractional optimization problems with fuzzy parameters. To evolve the desired criteria first, the fractional optimization problem is transformed into the non-fractional optimization problem with fuzzy parameters. Then Hukuhara differentiability for the differentiation of functions with fuzzy parameters and Hausdorff metric to expound the distance between the fuzzy numbers is invoked. Optimality criteria are then elicited for the non-fractional optimization problems by introducing Lagrange multipliers and Riemann integration theory. In order to validate the developed theory, two numerical optimization problems are also verified.

    Keywords: Hukuhara difference, Hausdorff metric, H-differentiability, Riemann integration, Lagrange multipliers
  • Z. Peng *, J. Pan Pages 169-186

    Due to the fact that Zadeh's quantifiers constitute the usual method to modify fuzzy propositions, the so-called family of T-power based implications was proposed. In this paper,  the four basic distributive laws  related to T-power based fuzzy implications  and fuzzy logic operations (t-norms and t-conorms) are deeply studied. This study shows that two of the four distributive laws of the T-power based implications have a unique solution, while the other two have multiple solutions.

    Keywords: T-power based implications, distributivity, t-norms, t-conorms
  • Z. Zeighami, M. R. Jahed-Motlagh *, A. Moarefianpour, G. Heydari Pages 187-203

    Fuzzy modeling is a well-known solution for simplified modeling and predicting nonlinear systems behavior. Dynamic TSK Fuzzy Systems are an important branch in fuzzy modeling and are used for complex nonlinear dynamic systems modeling vastly. High order fuzzy systems have been developed recently in the fuzzy modeling field, aiming to reduce number of the fuzzy model rules compared to zero and first order systems, not in cost of a larger modeling error. Employing high order TSK in dynamic TSK fuzzy systems, motivates finding a better model for nonlinear dynamic systems. Closed loop control system design is an important usage of dynamic TSK models, including the stability analysis as the first step.\While stability investigation is a main part of any Controller design process, in this paper, a criterion has been investigated based on Lyapunov second method, for High Order Dynamic TSK Fuzzy System stability. Although the controller design process is not totally discussed in this paper, however some examples are provided to verify the proposed stability criterion.

    Keywords: Dynamic fuzzy systems, high-order TSK fuzzy systems, stability, nonlinear state feedback controller